V Praze 3 jde do voleb opět Žižkov (nejen) sobě – koalice Strany zelených, KDU-ČSL, STAN a nezávislých kandidátů, s podporou Pirátské strany

12.08.2014 11:29

Praha / 6.8.2014 / V třetí městské části se bude na podzim ucházet o hlasy voličů znovu koalice politických stran a nezávislých kandidátů Žižkov (nejen) sobě. Součástí koalice je Strana zelených, KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí. Kromě nezávislých kandidátů z místních občanských sdružení podpořila koalici do voleb také Pirátská strana.

Cílem koalice je navázat na úspěšné působení ve vedení třetí městské části, zejména v oblasti spravedlivé a citlivé bytové politiky, ochrany Parukářky a zeleně, kultivace veřejných prostranství, ochrany památek, oživení a rozvoje Nákladového nádraží Žižkov.

V čele kandidátky stojí Matěj Stropnický, místostarosta Prahy 3 a novinář. Na druhém místě je Vladimír Říha, anesteziolog a radní MČ Praha 3, třetí místo zaujal Ondřej Rut, místostarosta Prahy 3 a sociální ekolog. Čtvrtý je Tomáš Mikeska, bývalý starosta MČ Praha 3. Na kandidátní listině je také nezávislá zastupitelka MČ Praha 3 Martina Chmelová.

„Ve vedení žižkovské radnice jsme i v omezeném čase dvou let ukázali, že náš plán pro Prahu 3, představený před čtyřmi lety, je proveditelný. Prosadili jsme harmonogram privatizace bytů, ukázali, že Nákladové nádraží je hodnotnou památkou a může sloužit jako kulturní či vzdělávací centrum, zastavili jsme předražené rekonstrukce panelových domů a nasměrovali finanční prostředky do zklidnění dopravy, kultivace veřejných prostranství, oprav chodníků nebo výsadby stromořadí. Teď přicházíme i s dalšími plány, jejichž detaily představíme ve volební kampani,“ uvedl lídr kandidátky Matěj Stropnický.

„Zajištění dostatečného počtu míst v mateřských školkách je důležitou kompetencí městské části. Praha 3 je dnes schopná uspokojit rodiče dětí od 3 let s trvalým bydlištěm. Chceme pomoci rodičům v návratu do práce a v jejich obtížné situaci a nabídnout školky již od 2 let věku,“ říká Vladimír Říha, dvojka na kandidátce.

„Městská část musí být slyšet při rozhodování o rozvoji území a ochraně zeleně. Park Parukářka je stále ohrožován agresivními záměry developerů, prosadili jsme proto v zastupitelstvu Prahy 3 místní referendum o stanovení pravidel pro využití parku a jeho bezprostředního okolí. Občané tak budou mít v den komunálních voleb možnost posílit ochranu Parukářky. Naše koalice je garantem ochrany zeleně před nevhodnými developerskými záměry, zabráníme další předimenzované výstavbě,“ říká Ondřej Rut, místostarosta Prahy 3 a autor návrhu vyhlášení referenda.

„Praha 3 se aktivně zasadí o budoucí rozvoj 35 hektarového areálu Nákladového nádraží, včetně plánované přeměny budov na kulturně-společenské centrum. Nákladové nádraží je velkou příležitostí pro naši čtvrť a pro celou Prahu. Přicházíme s plánem vykoupit pozemky a rozvoj území naplánovat na základě otevřené urbanistické soutěže,“ říká Tomáš Mikeska, čtyřka kandidátky a bývalý starosta MČ Praha 3.

Kontakty: