Tisková zpráva Strany zelených Praha 3: Příprava podzemních garáží na náměstí Jiřího z Poděbrad byla zastavena

20.11.2012 12:52

19. listopadu 2012 / Rada městské části Prahy 3 na svém jednání dne 14. listopadu rozhodla usnesením č. 651 o zastavení veškerých prací na přípravě výstavby velkokapacitních podzemních garáží na náměstí Jiřího z Poděbrad.

O zastavení projektu, který měl Městskou část Praha 3 přijít na neuvěřitelných 710 miliónů (bez DPH) a měl sloužit pro 4 stovky parkujících aut, se Strana zelených na Praze 3 snažila několik let. Záměr rozšířit již existující podzemní garáže vznikl v roce 2005 s cílem zklidnění dopravy a rozšíření počtu parkovací míst. Od roku 2005 investovala MČ Praha 3 do přípravy projektu více než 15 milionů korun. Zpracována byla téměř kompletní dokumentace pro stavební povolení.

Příprava projektu byla zastavena na základě analýzy právních a ekonomických variant realizace projektu prostřednictvím spolupráce soukromého a veřejného sektoru, kterou pro městskou část zpracovalo sdružení advokátů Holec & Zuzka ve spolupráci s Fakultou stavební ČVUT a společností ČSOB Advisory. Tato analýza projekt jednoznačně odmítla jako předimenzovaný a mimořádně stavebně-technicky náročný.

 „Praha 3 se v následujících letech chystá investovat do nákupu parkovacích míst v již existujícím objektu v Lucemburské 28 a pustí se do rekonstrukce stávajících a nyní neobsazených hromadných garáží na Vinohradské 114. Tyto investice by měly uspokojit poptávku po parkování v této oblasti Vinohrad. Výstavba velkokapacitních garáží na Jiřího z Poděbrad by byla pro městkou část ekonomický hazard, který je navíc v rozporu s parkovacími politikami současných evropských měst,“ řekl navrhovatel usnesení, zástupce starostky Prahy 3 pro dopravu Ondřej Rut (SZ).

Cílem současného vedení městské části je připravit projekt revitalizace celého náměstí Jiřího z Poděbrad. V současné době probíhají na půdě radnice diskuze o využití projektu na obnovu náměstí, který v roce 2002 vzešel z dvoukolové architektonické soutěže. Rekonstrukce náměstí by měla podpořit i žádost o zápis kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na seznam památek UNESCO. Spolu s revitalizací náměstí by měla projít rekonstrukcí i křižovatka Vinohradská / U vodárny u stanice metra, kde by mělo dojít ke zřízení dnes chybějících přechodů pro chodce. Tuto stavbu plánuje TSK hl. m. Prahy realizovat již v roce 2013.

Kontakt:

Ondřej Rut, místostarosta MČ Praha 3, rut.ondrej@praha3.cz, 608 766 603