Tisková zpráva: 7 žižkovských kasin je ve skutečnosti 100 automatů

18.07.2013 09:40

Praha, 17. července 2013 – Zastupitelé Žižkov (nejen) sobě (koalice Strany zelených, KDU-ČSL a nezávislých kandidátů, dále ŽNS) nesouhlasí s výkladem starostky Vladislavy Hujové (TOP 09) opakovaně se objevujícím ve sdělovacích prostředcích, že „praxe ukázala, že nulová tolerance hazardu není tím nejlepším řešením“. Tam, kde „zmizí herny úplně, nastupují herny nelegální“, tvrdí starostka opakovaně (např. vydání deníku Metro ze dne 17. 7. 2013).

O žádné ‚praxi‘ nulové tolerance nelze mluvit: v tuto chvíli jsou stále na Praze 3 v ulicích heren desítky. Je to tím, že je Ministerstvo financí ruší na základě našeho požadavku velmi pomalu. Nelze tedy posoudit, jestli by se černé herny skutečně ve velkém začaly objevovat, protože dosud nejsou zrušeny ty původně legální. A i kdyby: argument, že nám 7 kasin má pomáhat dohlížet na černé herny je nepřijatelný, obec si nesmí zahrávat se spoluprací s hazardní mafií žádným způsobem, vysvětluje zástupce starostky MČ Praha 3 Matěj Stropnický (ŽNS).

Praha 3 původně do listopadu 2012 trvala na tzv. nulové toleranci hazardu v našem obvodu. Starostka ale poté přišla s návrhem umožnit existenci 7 kasin ve zpřísněném režimu. Tato již existující kasina provozují desítky tzv. videoloterijních terminálů (VLT), které mohly obce podle tehdy platného znění zákona o loteriích regulovat až po roce 2014. Od té doby se ale situace změnila: Ústavní soud dal svým nálezem z 2. dubna 2013 plně za pravdu obcím a Ministerstvo financí tedy VLT a další podobné hry na žádost obcí rušit musí již dnes.

V situaci, kdy nebylo o právu obcí regulovat VLT a další podobné hry rozhodnuto, radní  ŽNS v listopadu 2012 se zachováním 7 kasin na Praze 3 souhlasili. Koaliční smlouva uzavřená v této městské části v červnu 2012 mezi ŽNS, TOP 09 a ČSSD ale hovoří jasně: „Pokračujeme v tzv. nulové toleranci hazardu a provozovny heren budeme rušit v souladu s platnou legislativou.“

Od dubna letošního roku je již podle ‚platné legislativy‘ možné nulovou toleranci vymáhat a proto jsme na toto téma v květnu 2013 vyvolali sérii koaličních jednání, ovšem bez úspěchu. TOP 09 odmítá koaliční smlouvu v tomto bodě plnit s argumentem nereálnosti tohoto požadavku,“ upozorňuje předsedkyně Klubu zastupitelů ŽNS Martina Chmelová a dodává: „Předložili jsme tedy návrh na nulovou toleranci do Rady městské části, ve které má na Praze 3 každá koaliční strana tři zástupce. Ani jeden ze zástupců TOP 09 a ČSSD však požadavek nulové tolerance nepodpořil.Zástupce Žižkov (nejen) sobě a radní MČ Praha 3 MUDr. Vladimír Říha pak předložil požadavek nulové tolerance i na červnovém zastupitelstvu, které však i hlasy opozice ODS neschválilo zařazení tohoto bodu na program jednání.

„Nedávné zákroky Policie ČR proti černým hernám fungujícím pod rouškou občanských sdružení a herních spolků prokázaly, že si represivní složky státu dokáží s existencí černých heren docela účinně poradit. Argumenty ve prospěch tolerance 7 kasin proto považujeme za nepřesvědčivé. Praha 3 by se dále měla držet nulové tolerance, ke které se její vedení zavázalo.,“ říká zástupce starostky MČ Praha 3 Ondřej Rut (ŽNS).

„Na první pohled může 7 kasin v poměru k dosavadnímu množství heren na Praze 3 vypadat jako zlepšení. Je ale třeba si uvědomit, že v těchto kasinech je vedle tzv. živé hry s krupiérem téměř 100 výherních přístrojů a nikde není stanoveno, že tento počet nemůže být zvýšen.,“ uzavírá místostarosta Stropnický.