Se změnami na Žižkově začneme okamžitě

13.06.2012 18:16

Praha (13. června 2012) – Včerejší mimořádné zastupitelstvo MČ Praha 3 odvolalo dosavadní vedení radnice složené z TOP 09 a ODS. Novou koalici s TOP 09 utvořili zastupitelé Žižkov (nejen) sobě a ČSSD. Žižkov (nejen) sobě má v nové devítičlenné radě tři zástupce: místostarosty Ondřeje Ruta a Matěje Stropnického a radního Vladimíra Říhu. 

Součástí dohody o spolupráci jsou i programová východiska nové koalice. Stanou se podkladem pro vznik programového prohlášení, které bude předloženo zastupitelstvu na řádném zasedání 26. června. Tato východiska obsahují klíčové změny, s nimiž chceme začít ihned.

„Na prvním místě je to restrukturalizace nekontrolovatelného městského holdingu pěti akciových společností do jedné, přehodnocení všech investic nad dvacet milionů, prověření možnosti dalších slev při privatizaci bytů, zveřejnění harmonogramu této privatizace, konec rozprodávání volných bytů, které se nově stanou základem pro sociální bydlení, a otevření Radničních novin názorům veřejnosti včetně opozice,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický.

„Nepřekročitelnou podmínkou pro vstup našeho klubu do koalice byla ale především změna přístupu radnice k Nákladovému nádraží Žižkov. Smlouva proto obsahuje tento zásadní závazek: ‚Upustíme od prosazování konceptu Jarovské spojky v ose Olšanské ulice v územním plánu prostřednictvím stažení připomínek k územnímu plánu‘. Vybudování Jarovské spojky mělo znamenat zbourání budovy nádraží,“ doplnil Stropnický.

O kompetencích pro jednotlivé zástupce starostky bude koalice teprve jednat, stejně jako o změnách ve složení výborů zastupitelstva a komisí rady. „Předpokládáme vznik komise pro životní prostředí, která na Praze 3 dosud nesměla existovat. Koalice se již domluvila na tom, že nepřipustí žádné změny zeleně na stavební parcely a naopak podpoří projekty směřující k oživení vrchů Vítkova a Parukářky (vrch sv. Kříže),“ uvedl místostarosta Ondřej Rut.

Kontakt:

Matěj Stropnický, tel.: 605 344 748

Ondřej Rut, tel.: 737 431 945