Republika Žižkov výstava

13.10.2011 12:48
Developerské kauzy Prahy 3 v Republice Žižkov
 

Developerské kauzy Prahy 3 v Republice Žižkov

Až do konce roku je v kavárně Republika Žižkov, v pražské Koněvově ulici, instalována výstava Developerské kauzy Prahy 3. 

Výstavu pořádá občanské sdružení Tady není developerovo spolu se Stranou zelených Prahy 3 a klubem zastupitelů Žižkov (nejen) sobě. „Naším hlavním cílem je seznámit veřejnost se studentskými i developerskými návrhy na využití Nákladového nádraží Žižkov. Naší pozornosti však nemohly ujít ani další developerské projekty chystané nebo posvěcené žižkovskou radnicí. Lidé se tak mohou seznámit například s projektem Central Park II. nebo Viktoria Center,“ uvedl člen občanského sdružení a místopředseda SZ Prahy 3 Lukáš Haupt.

Aktivisté a opoziční politici se už nyní mohou pochlubit úspěchy: na ploše Nákladového nádraží Žižkov nebude s největší pravděpodobností realizován projekt firmy Sekyra Group, která chtěla stavět Jarovskou spojku. O osudu budovy nádraží rozhodne to, zda bude ministerstvem kultury prohlášena kulturní památkou. Na využití plochy bude zřejmě vypsána architektonická soutěž, o což sdružení usiluje a podporuje to i ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Dalším úspěchem, dosaženým ve spolupráci s občanským sdružením Kouřimská, je záchrana  menšího parku v ulici Kouřimská. Na místě měla podle původního záměru stát šestiposchoďová novostavba. „Když se za nějakou věc občané postaví, buď vznikne, nebo nevznikne, podle toho, co si přáli oni, nikoli ten, kdo má jiné zájmy. Tady není developerovo, tady je Republika Žižkov,“ řekl předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě a představitel občanského sdružení Tady není developerovo Matěj Stropnický (SZ).

Výstava, v jejímž rámci jsou na panelech prezentovány také kupříkladu záměry radnice ohledně projektu Parukářka klinik nebo výstavby budovy Crystal Prague na Vinohradské ulici poblíž metra Želivského, se měla původně konat na žižkovské radnici, její vedení složené ze zastupitelů ODS a TOP09 to ale neumožnilo. Prostor pro vystavení informačních panelů následně bezplatně poskytl majitel kavárny Republika Žižkov Pavel Trojan. Výstavu tam lze až do letošního Silvestra zdarma  navštívit denně od 13 do 22 hodin, s výjimkou dnů, kdy kavárna pořádá soukromé akce. „Prostor v kavárně je možné využit i pro jiné nekomerční akce,“ uvedl Trojan. V rámci vernisáže byla promítnuta premiéra dokumentárního filmu Radima Knappa Žižkov..., který pojednává právě o developerských kauzách Prahy 3, zájemci jej mohou zhlédnout na youtube.com.