Privatizace bytů na Jižním městě

11.10.2011 12:56

Na 9. zasedání členů Zastupitelstva MČ Prahy 11, které se konalo ve středu 20. července 2011, byly schváleny Zásady privatizace obecních bytů, převedených po roce 1990 bezúplatně na obec, nyní v majetku hlavního města Prahy, svěřeného městské části Praha 11.

 

 

ZÁSADY PRIVATIZACE OBECNÍCH BYTŮ, PŘEVEDENÝCH PO R. 1990 BEZÚPLATNĚ NA OBEC, NYNÍ V MAJETKU HL. M. PRAHY, SVĚŘENÉHO MČ PRAHA 11

I. Důvody rozhodnutí

Důvodem pro privatizaci (dále jen „prodej“) bytových jednotek (dále jen „byty“) podle těchto zásad je zmírnění křivdy, která vznikla významné části občanů Jižního Města tím, že jí v 90. letech nebyla umožněna privatizace obecních bytů za stejných podmínek jako většině spoluobčanů.

II. Rozsah prodeje

Podle těchto Zásad budou prodány byty nacházející se v bytových domech uvedených v příloze č. 1 těchto Zásad, a to oprávněným osobám užívajícím v těchto bytových domech byt. Oprávněné osoby jsou specifikovány v článku IV těchto Zásad.

K  prodeji nebudou nabízeny byty v domech zvláštního určení (tj. v domech s pečovatelskou službou) a byty zvláštního určení podle příslušných právních předpisů.

III. Způsob prodeje

Prodej bytů se uskuteční po bytových jednotkách v souladu se zákonem č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům (zákon o vlastnictví bytů) a doplňují některé zákony, ve znění pozdějších předpisů.

IV. Oprávněné osoby

1. Oprávněnou osobou se pro potřebu těchto Zásad rozumí fyzické osoby, kterým byla administrativním rozhodnutím odepřena rovná možnost podílet se na privatizaci obecních domů na Jižním Městě, tj. ty osoby, kterým k rozhodnému datu svědčilo nájemní právo k  bytu v majetku Hl. města Prahy, který dosud nebyl privatizován, včetně osob, které získaly nájemní právo k bytu po rozhodném datu formou výměny bytu ve vlastnictví obce nebo jiným nezpochybněným přechodem nájmu bytu od nájemce, který byt užíval před rozhodným datem, a to s výjimkou následujících kategorií:

a) devizoví cizozemci podle příslušných právních předpisů;

b) osoby, které mají vůči městské části Praha 11 dluh;

c) osoby, s nimiž městská část Praha 11 vede soudní spor ve věci přivolení k výpovědi z nájmu bytu, o neplatnost výpovědi z nájmu bytu nebo o uznání přechodu nájmu bytu, příp. o vyklizení bytu, nebo které obdrželi výpověď z nájmu bytu a u nichž běží výpovědní lhůta;

d) osoby, které užívají byt na základě nájemní smlouvy na dobu určitou.

2. Do okruhu oprávněných nájemců budou dodatečně zařazeny osoby uvedené v článku IV. odst. 1. písm. c., a to v případě, že nabude právní moci soudní rozhodnutí, jímž bude žaloba na přivolení k výpovědi z nájmu bytu nebo žaloba o vyklizení zamítnuta, výpověď nájmu určena jako neplatná nebo bude určeno, že nájem bytu přešel na oprávněného nájemce.

3. I v případě, že výpověď z nájmu bytu pro existenci dvou nebo více bytů bude v soudním řízení určena jako neplatná nebo bude Radou městské části Praha 11 rozhodnuto nedat výpověď z nájmu bytu, neboť nebude jednoznačně postaveno najisto, že po nájemci lze spravedlivě požadovat, aby užíval nebo vlastnil jen jeden byt, může Zastupitelstvo městské části Praha 11 rozhodnout, že nájemci nebude nabídka na odkoupení bytu učiněna, jestliže by taková nabídka byla v rozporu s dobrými mravy, zejména pak v případě, že nájemce druhý byt nevyužívá k řešení bytové situace rodiny, že jej pronajímá apod.

4. Rozhodným datem ve smyslu čl. IV odst.1  těchto Zásad je den 31.12.2006.

V. Kupní cena

1. Kupní cena jednotlivých bytů bude odvozena z ceny za 1 m2 podlahové plochy bytů a bude stanovena v souladu se zněním těchto Zásad na základě znaleckých posudků. V kupní ceně budou zohledněny v daném čase a daném místě obvyklé ceny bytů téže kategorie, tj. kategorie obecních bytů na území městské části Praha 11, prodávaných jejich uživatelům v posledních 20 letech, i další skutečnosti, zejména stáří a poloha domu, skutečnost, že se jedná o obsazený byt, popř. další kritéria, která mají vliv na cenu bytu. Při oceňování bytu nebude přihlíženo k navýšení hodnoty bytu provedené nájemníkem na vlastní náklady. Vynaložené náklady na úpravu bytu provedené nájemcem nebudou odčítány z ceny bytu.

2. Ke kupní ceně podle odst. 1 tohoto článku bude připočítána částka 15.000,- Kč představující  podíl na nákladech za přípravné práce spojené s procesem prodeje bytů. Ke kupní ceně podle odst. 1 tohoto článku bude rovněž připočítán podíl na nákladech, které vložila městská část Praha 11 od 1.1.2007 do úprav a oprav interiéru bytu, avšak pouze když celková částka úprav a oprav interiéru bytu přesáhla do dne prodeje bytu částku 100.000,- Kč. Oprávněný nájemce jako kupující je povinen tyto náklady uhradit ve výši 50% skutečně městskou částí Praha 11 vynaložených částek.

3. Cena pozemků bude stanovena dle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Prodávají se jak podíly na pozemcích pod bytovými domy s  byty k prodeji, tak podíly na pozemcích funkčně souvisejících s objektem, např. předzahrádky. V případě, že tyto pozemky nebudou ve svěřené správě městské části Praha 11 nebo nebude vlastník znám, bude nárok oprávněných nájemců jako kupujících na jejich pozdější odkoupení po odpadnutí překážky zajištěn smluvně, bude-li to právně možné.

4. Z kupní ceny určené podle tohoto článku bude městská část Praha 11 oprávněna poskytnout oprávněnému nájemci slevu ve výši 10 % za podmínky úplného uhrazení  kupní ceny do 60 dnů  od podpisu kupní smlouvy (viz čl. VI. ,odst.1. těchto Zásad)

VI. Způsob úhrady kupní ceny, platební podmínky

1. Platba kupní ceny v plné výši bude provedena nejpozději do 60 dnů po podpisu smlouvy o převodu vlastnictví bytové jednotky. Návrh na vklad vlastnického práva ve prospěch oprávněného nájemce - kupujícího do příslušného katastru nemovitostí může být podán městskou částí Praha 11 až poté, kdy oprávněný nájemce – kupující uhradí kupní cenu v plné výši na účet městské části Praha 11. V případě nezaplacení kupní ceny smlouva o převodu vlastnictví bytové jednotky zaniká a městská část Praha 11 je oprávněna požadovat na oprávněném nájemci úhradu veškerých nákladů s přípravou prodeje bytu spojených.

2. Městská část Praha 11 na základě žádosti projednané v Komisi pro úplatný převod bytových jednotek a přípravu výstavby nájemních obecních bytů může umožnit prodej bytu na splátky přímo městské části Praha 11 za dále uvedených podmínek. Oprávněný nájemce je povinen předložit potvrzení o bezdlužnosti od příslušného finančního úřadu a čestné prohlášení o bezdlužnosti (či o tom, že není v insolvenci) a výpis ze společné databáze spotřebitelů (Registr FO) provozované SOLUS, zájmové sdružení právnických osob. Splátky kupní ceny budou rozloženy do akontace (akontace bude složena na účet městské části Praha 11 před podáním návrhu na vklad vlastnického práva ve prospěch oprávněného nájemce - kupujícího do příslušného katastru nemovitostí) a do rovnoměrných měsíčních splátek ve sjednané výši, minimálně však 82,- Kč za m2 plochy předmětného bytu. Plocha bytu vychází z  prohlášení vlastníka vloženého do katastru nemovitostí. Dohodou městské části a oprávněného nájemce může být vybrána jedna z těchto variant akontace a splátek:

a)  akontace ve výši 25 %  z kupní ceny; zbylá částka v měsíčních splátkách; úrok 4 % ročně po celou dobu splácení;

b) akontace ve výši 50 %  z kupní ceny; zbylá částka v měsíčních splátkách; úrok 3 % ročně po celou dobu splácení;

c) akontace ve výši 75 %  z kupní ceny; zbylá částka v měsíčních splátkách; úrok 1,9 % ročně po celou dobu splácení.

3. V případě nezaplacení dvou splátek kupní ceny může městská část Praha 11 od smlouvy odstoupit nebo požadovat zaplacení dosud nesplaceného zbytku kupní ceny najednou a oprávněný nájemce je povinen akceptovat při podpisu smlouvy o převodu vlastnictví bytové jednotky veškeré zajišťovací instrumenty navržené MČ, které budou zajišťovat zaplacení celé kupní ceny a omezovat kupujícího v nakládání a v dispozici s bytovou jednotkou do doby úplného zaplacení kupní ceny (zástavní právo, předkupní právo věcné, odstoupení od smlouvy ze strany MČ Praha 11, ztráta výhody splátek, přímá vykonatelnost s uznáním dluhu apod.). Oprávněná osoba jako kupující nebude oprávněn po dobu splácení kupní ceny byt prodat či jakkoliv zcizit třetí osobě.

VII. Postup a organizace prodeje

1. Městská část Praha 11 zajistí přípravné práce, vypracuje „prohlášení vlastníka“ podle zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům (zákon o vlastnictví bytů) a doplňují některé zákony, ve znění pozdějších předpisů, ocenění bytů a zapsání bytů do katastru nemovitostí.

2. Městská část Praha 11 vypracuje seznam oprávněných osob a bytů, k nimž oprávněným osobám svědčí nájemní právo; seznam bytů určených k prodeji podle těchto Zásad bude předložen k projednání Radě městské části Praha 11 a záměr prodeje bytu bude poté zveřejněn na úřední desce.

3. Po uplynutí zákonné lhůty předloží Rada městské části Praha 11 prodeje jednotlivých bytů k projednání a rozhodnutí o prodeji Zastupitelstvu městské části Praha 11.

4. Po rozhodnutí o prodeji Zastupitelstvem městské části bude oprávněným nájemcům prokazatelně doručena nabídka, vzor kupní smlouvy na prodej příslušné jednotky a prohlášení o přijetí nabídky. Lhůta pro přijetí nabídky je 6 měsíců ode dne doručení nabídky oprávněnému nájemci a řídí se příslušnými ustanoveními zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům (zákon o vlastnictví bytů) a doplňují některé zákony, ve znění pozdějších předpisů. V případě zájmu musí kupující doručit jím podepsané prohlášení o přijetí nabídky,na adresu úřadu. Prohlášení o přijetí nabídky musí být prokazatelnědoručenona adresu úřadu a musí obsahovat souhlas oprávněného nájemce s podmínkami uvedenými v nabídce městské části Praha 11. Kupní smlouva musí být uzavřena nejpozději do 2 měsíců po doručení podepsaného prohlášení o přijetí nabídky.

5. Městská část Praha 11 podá návrh na vklad vlastnického práva ve prospěch oprávněného nájemce - kupujícího do příslušného katastru nemovitostí po složení kupní ceny nebo akontace v případě splátek na účet městské části Praha 11 a po schválení MHMP.

6. Městská část Praha 11 zajistí svolání ustavujícího shromáždění společenství vlastníků jednotek v předmětném domě a účast městské části Praha 11 ve společenství vlastníků jednotek v těch případech, kdy byty zůstávají ve vlastnictví městské části Praha 11.

VIII. Přechodná a závěrečná ustanovení

1. Tyto Zásady platí ode dne schválení Zastupitelstvem městské části Praha 11.

2. Tyto Zásady neplatí pro byty v bytových domech v ul. Láskova čp. 1810-1812, čp. 1814-1816, čp. 1817-1819 v  k.ú. Chodov, jejichž prodej probíhá v souladu s usnesením Zastupitelstva městské části Praha 11 č. 22/34/Z/2010 ze dne 22.6.2010, kterými byly schváleny „Zásady úplatných převodů bytových jednotek v panelových domech z majetku hl.m. Prahy, svěřeného MČ Praha 11“ a u nichž bylo o prodeji bytu již rozhodnuto Zastupitelstvem městské části Praha 11.

3. Městská část, jako majitel bytů, určených k úplatnému převodu, nemá námitek, aby nájemce bytu a budoucí kupující již před sjednáním a uzavřením kupní smlouvy započal s prováděním případných stavebních  úpravy v bytě. Tento souhlas jej nezbavuje dalších administrativních a zákonných povinností, spojených s přípravou a prováděním stavebních prací.

4. V případě, že oprávnění nájemci neprojeví o koupi bytu zájem a projeví-li vůli setrvat v užívání a nájmu bytu, nebudou po tuto dobu byty prodány třetím osobám.

5. K výkladu Zásad a jejích jednotlivých ustanovení v případě nejasné či různé možné interpretace je oprávněna Rada městské části Praha 11 po vyjádření Komise pro úplatný převod bytových jednotek a přípravu výstavby nájemních obecních bytů.