Primátor dál trpí Hurdu v čele Pražské plynárenské

04.03.2012 10:17

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) slíbil konec politiků v představenstvech městských firem. Pražskou plynárenskou přesto nadále vede Pavel Hurda, kontroverzní pražský zastupitel za ODS. Jako člen představenstva dostává za rok více jak půl milionu korun. Upozorňuje na to server lidovky.cz.

Autor: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy
4.3.2012 9:40
 

Primátor prohlásil, že Hurda zůstává ve vedení Pražské plynárenské kvůli přípravám odkupu akcií německým koncernem E.ON. „Je o několik měsíců odsunut (odchod Hurdy) z důvodu podání nabídky na možný odkup podílu německého partnera v Pražské plynárenské,“ vysvětlil Svoboda lidovkám.cz.

Nechci být jediný pražský politik, který zůstal v představenstvu

Sám Hurda vysvětluje setrvání ve funkci tím, že se na vedení firmy podílel sedm let. Připravuje proto akcie, které E.ON odkoupí od Pražské plynárenské. „I kdyby to nedopadlo, tak při nejbližší valné hromadě odstupuji. Nechci být jediný pražský politik, který zůstal v představenstvu,“ slibuje Hurda. Vyloučil, že by se jednalo o obchod za politickou podporu primátora.

Politici, kteří měli lukrativní posty v představenstvech Pražské vodohospodářské, Dopravním podniku nebo Pražské teplárenské, dostávali za pár schůzí ročně odměny v řádu statisíců korun. Svoboda se rozhodl zprofesionalizovat řízení městských firem a politické činitele z firem odvolal.

Hurda přesto v Pražské plynárenské zůstal, i když Svoboda na začátku prosince slíbil, že tam politik do konce roku skončí. Server lidovky.cz ale zjistil, že Hurda má společnost vést ještě několik měsíců. Nadále tak bude dostávat velké odměny. Za rok 2010 například dostal 672 tisíc korun.