Nákladové nádraží Žižkov je opět památkou

08.03.2012 22:06

Funkcionalistická budova Nákladového nádraží na Žižkově je zase o krok blíže záchraně. Dne 21. února ji Ministersvo kultury ČR již podruhé vyhlásilo kulturní památkou. Nejen k tématu Nákladového nádraží právě probíhá také mezinárodní konference a výstava „Pražská nádraží NE/využitá“.

Tisková zpráva o.s. Tady není developerovo, 8. 3. 2012

V opakovaném prvoinstančním řízení, kam záležitost vrátil v květnu loňského roku ministr kultury Jiří Besser, dospěl odbor památkové péče již podruhé k rozhodnutí, že Nákladové nádraží Žižkov je díky nezpochybnitelné historické, technické a architektonické hodnotě kulturní památkou. Za památku byla vyhlášena rozlehlá hlavní budova nádraží, už ale ne přilehlé budovy vrátnic a původní oplocení, které údajně již „pozbyly značnou část autenticity“.

Obsáhlé odůvodnění podrobně popisuje historii celého památkového řízení a rozhodnutí opírá především o závěry čtyř nových znaleckých posudků, které jednohlasně doporučují budovu nádraží zachovat. Některé z nich připouští i rozsáhlejší úpravy budovy, kterým by památková ochrana neměla bránit. Jedná se např. o možnost navýšení stavby o původně plánované, avšak nikdy nerealizované třetí podlaží (dle posudku Národního technického muzea).

Rozhodnutí je zatím nepravomocné a předpokládá se, že v patnáctidenní lhůtě ode dne doručení podá účastník řízení Žižkov Station Development a.s. (společný podnik Českých drah a Sekyra Group) tzv. rozklad. Následovat bude přezkumné rozkladové řízení, na jehož konci by mělo zaznít již konečné rozhodnutí ministryně kultury.    

„I když se developer proti prohlášení Nákladového nádraží kulturní památkou odvolá, bude po více než roce našeho úsilí pro paní ministryni politicky neúnosné námitkám developera vyhovět a ochranu opět sejmout. Druhá zpráva je, že se začíná rýsovat investor rekonstukce zachráněné budovy. Mohl by jím být Národní filmový archiv, tedy státní instituce. Debata se tedy posouvá hned o 2 úrovně výš“, prozradil Matěj Stropnický, člen o.s. Tady není developerovo a zastupitel MČ Praha 3 za Stranu zelených. 

Do debaty o budoucí podobě nádraží na Žižkově mohou přispět i výstupy z konference a výstavy Pražská nádraží NE/využitá.Mezinárodní konference o možnostech konverzí bývalých dopravních a industriálních budov přinesla mimo jiné velmi zajímavé příklady ze zahraničí, kterými je možné se inspirovat i v případě Nákladového nádraží Žižkov. Řadu studenských návrhů na konverzi pak představuje stejnojmenná výstava, která je k vidění do 13. března v pražské Galerii Jaroslava Fragnera, a na kterou tímto srdečně zveme“, řekl předseda o.s. Tady není developerovo a ředitel galerie, Dan Merta.

Rozhodnutí  MKČR je ke stažení na: https://www.tadynenideveloperovo.cz/hlavni-strana/item/download/37

Informace o akcích "Pražská nádraží NE/využitá" naleznete na: https://vcpd.cvut.cz/1-394-aktuality-prazska-nadrazi-nevyuzita.aspx

Kontakty:

Matěj Stropnický, 605 344 748
Dan Merta, 602 148 580