Matěj Stropnický

03.03.1903 00:00

 

Bc. Matěj Stropnický

Zastupitel MČ Praha 3, předseda Klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě, člen Výboru finančního, Komise pro privatizaci bytového fondu a Redakční rady Radničních novin MČ Praha 3, jednatel občanského sdružení Žižkov (nejen) sobě.

Vystudoval obory žurnalistika a mezinárodní teritoriální studia na Fakulty sociálních věd UK, nyní píše diplomovou práci v oboru mediální studia tamtéž.
Od roku 2010 pracuje jako editor Deníku Referendum, který je nezávislým internetovým hlasem občanské společnosti.

V letech 2003-9 působil v obnovených Literárních novinách postupně jako přispěvatel, asistent šéfredaktora, redaktor a editor. Příležitostně publikuje též v Právu a v Lidových novinách. V roce 2003 založil Stranu zelených v Praze 3, v roce 2006 byl za ni zvolen do zastupitelstva MČ Praha 3 a vedl čtyřčlenný klub zastupitelů SZ, opoziční vůči radnici v čele s ODS. V letech 2007-8 byl místopředsedou Republikové rady SZ a 2008-9 asistentem v Poslanecké sněmovně.

Na počátku loňského roku spoluzaložil občanské sdružení Žižkov (nejen) sobě na obranu obyvatel, kteří jsou obětmi nespravedlivé privatizace obecních bytů, a stal se jeho jednatelem. Podílí se na práci petičních výborů proti výstavbě Lávky mezi Parukářkou a Vítkovem či za záchranu Pražačky. Je členem občanského sdružení Tady není developerovo, které se zabývá především kauzou Nákladového nádraží Žižkov. Myslí si, že když se spojí mládí se schopnostmi, mohou se dít veliké věci.

Web Matěje Stropnického, e-mail: matstrop@volny.cz, tel:  605 344 748