Jasný program zelených.

28.08.2013 09:13

 

Matěj Stropnický: Lituji, že otec kandiduje za Babiše
Na odchod Martina Bursíka, na politickou orientaci Strany zelených, na vztah ke komunistům a rovněž na to, že se klidně může stát, že proti sobě budou kandidovat otec a syn se Prvnizpravy.cz zeptaly místopředsedy Strany zelených Matěje Stropnického:

PZ: Jak vy osobně vnímáte odchod Martina Bursíka z vaší strany a jeho argument, že zelení směřují více doleva?

Myslím si, že Martin Bursík nebyl nikdy zelený politik v pravém slova smyslu. Je to konzervativní politik, který je zároveň odborníkem na ekologii, což je něco dost podstatně jiného. Do té ´zelenosti´ patří nepochybně z mého pohledu a drtivé většiny evropských zelených stran jednoznačná sociální agenda. Úsilí nikoliv destruovat, nýbrž modernizovat sociální stát. V tomto ohledu jsme se s Martinem Bursíkem dlouhodobě rozcházeli.  On byl zastáncem rovných daní, on byl zastáncem podpory byznysu ve velkém, včetně solárního a to jsou všechno  věci, v nichž jsme se zásadně rozcházeli. Myslím si, že ve chvíli, kdy Martin Bursík zjistil, že v té straně nezískává podporu pro to, aby stála automaticky na pravici, tak se rozhodl stranu opustit.

PZ: Není tento jeho krok těsně před předčasnými volbami poněkud ambivalentní v tom, že může zelené poškodit, na druhé straně ji i ulevit?

Domnívám se, že to poškození příliš nehrozí. Jednak je ve Straně zelených odborníků na oblast životního prostředí velmi mnoho. Martin Bursík patří sice k těm viditelným, ale zároveň k těm, kteří byli v očích veřejnosti neblaze spojeni s érou vlády Mirka Topolánka, Jiřího Čunka a dalších.   Strana zelených udělala za čtyři roky (kdy se ocitla mimo Poslaneckou sněmovnu – pozn.red.) posun, a co jiného, než že Bursíkův odchod je toho důkazem? Prošli jsme sebereflexí ve vztahu k hodnocení  tohoto angažmá ve vládě a z návratu zelených do politického spektra, které vidím osobně nalevzo od středu, kam zelení v Evropě prostě patří. Čili ty škrtací reformy, které začaly už za Topolánkovy vlády, a v mírnější podobě jich byli zelení účastni, ztratily ve veřejnosti naprostou podporu a Martin Bursík osobně i důvěryhodnost.

Jak hodně oslabí Bursíkův odchod Stranu zelených?

PZ: Říkáte od středu doleva, ale zároveň jasně odmítáte spolupráci s KSČM.

Podívejte, zelení jsou strana, která má být něčím, co tady úplně ještě nebylo, a to liberálně levicovou stranou. To je koncept, který samozřejmě nemůže počítat s nějakou účastí či podporou komunistů při prosazování našeho programu. Podívejte se na to, co prosazují komunisté. Jsou to oni, co za poslední tři čtvrtě roku byli největšími obhajovateli toho, aby nebyly zpřísněny normy na ochranu ovzduší. Je to to dáno tím, že řada lidí, speciálně poslankyně Kateřina Konečná, která má uvnitř KSČM na starosti životní prostředí, je placená lobbistka společnosti Acelor Mittal. A stačí si zadat její jméno a pana předsedy Filipa a Acelor Mittal do vyhledávače a ony vám ty informace vypadnou. Nás především od KSČM odděluje zásadně jiný vztah k životnímu prostředí. Z tohoto důvodu si naši spolupráci ani vlastně ani představovat nechci.

PZ: A ČSSD? V ní také existují skupiny jako jsou jaderná či betonová lobby.

Jistě. Akorát KSČM je monolitní strana. V případě ČSSD nevím. V tuto chvíli jsme v nějakém volebním klání, kde se budou zelení jako suverénní strana ucházet o hlasy voličů a o tom, co bude po volbách se musí vyjednávat až poté. Pro nás je důležité ono poučení z předchozího vládního angažmá a myslím si, že účast na pokračování reforem tak, jak byly zahájeny za Topolánka a vyvrcholily za Nečase, jsou pro zelené nepřijatelné. Tím do značné míry odpovídám na vaši otázku.

PZ: Váš otec Martin, známý herec, bude patrně v Praze kandidovat za pravicové hnutí ANO Andreje Babiše. Vy jste za zelené rovněž etablován v Praze, takže budete zřejmě kandidovat proti vlastnímu otci, není-liž pravda?

S největší pravděpodobností budu kandidovat v Praze, ale u nás ještě nejsou kandidátky uzavřené. Ani nevím, v kterém kraji bude otec kandidovat za tu jinou politickou stranu. Ale myslím si, že všichni v zemi ví, že podnikatelské projekty typu Věcí veřejných v tomto volebním období, nebo Babiš v tom období následujícím, prostě nemohou získat důvěru. Protože nemají členskou základnu, nemají pevný program, mají tu posbírané osobnosti, které sedly na lep pozlátku těch peněz a toho podnikatelského úspěchu pana Babiše. Popravdě řečeno je mi líto, že k tomu patří i můj otec, ale taková je situace. Je to věcí rozhodnutí každého, jeho i moje. Já jsem věrný politice zelených.

PZ: Takže každý máte jiný politický názor...

Myslím si, že kandidovat za Babiše neznamená mít jakýkoliv politický názor.

(Jiří Kouda, foto: pl)