Ondřej Rut

02.02.1902 00:00

 


Mgr. Ondřej Rut

Zatupitel MČ Praha 3, člen Výboru pro územní rozvoj MČ Praha 3 a Komise finanční, investiční a dopravní.

Vystudoval obor humanitní studia a sociální ekologie na Karlově univerzitě v Praze. V rámci studia se zabýval zejména společenskovědními souvislostmi ochrany životního prostředí, právem na informace a možnostmi účasti veřejnosti ve schvalovacích procesech. Od narození žije na Žižkově. Po dokončení studií pracoval Ondřej Rut pro asociaci ekologických organizací Zelený kruh, kde se zabýval environmentální legislativou Evropské unie a zapojováním českých ekologických organizací do činnosti na evropské úrovni.  Nyní pracuje jako projektový manažer strukturálních fondů v oblasti vědy a výzkumu na Ministerstvu školství. Členem Strany zelených je od roku 2005. V roce 2006 byl zvolen do zastupitelstva Prahy 3, kde vystupuje především proti megalomanské zástavbě na území nákladového nádraží Žižkov, za ochranu zeleně, či za otevřenost žižkovské radnice k občanům. Ondřej Rut byl také organizátorem několika happeningů proti výstavbě garáží na Škroupově náměstí nebo v zahradě základní školy na Jarově.

 

 

Vládnoucí Koalice ODS a TOP 09 odmítla návrhy na zvýšení transparentnosti rozhodování

17.4.2011

Chtěl bych se tímto článkem vrátit k březnovému jednání zastupitelstva, které přijalo nový jednací řád. Klub Žižkov [nejen] sobě ve spolupráci s klubem ČSSD připravil sadu návrhů, které měly zvýšit transparentnost rozhodování a zlepšit postavení občana v diskusi na jednání zastupitelstva. Návrhy jsme formulovali několik týdnů před samotným jednáním zastupitelstva, aby koalice měla dostatek času k jejich projednání. Ačkoli jsme vyzvali kluby TOP 09 i ODS k diskusi o našich návrzích, k žádné nedošlo. Koalice na naše podněty vůbec nereagovala a namísto toho připravila vlastní návrh jednacího řádu, který zohlednil pouze dva z našich 14 návrhů.

Změny jen ve dvou bodech

Pokrok oproti doposud platnému jednacímu řádu tedy spočívá ve dvou věcech – zápisy z jednání zastupitelstva budou nově zveřejňovány na webových stránkách MČ nejpozději do 7 dnů po zasedání. Nově lze také hlasovat o odvolání starosty nebo členů Rady přímo na zasedání, kde tento návrh padne. Starý jednací řád si jistil hlasy vládnoucí strany tím, že hlasování o osudu místní vlády odsouval až na další jednání.
Tolik k pozitivnímu.

Ústup od předvolebních slibů

TOP 09 však neměla dosti odvahy či síly prosadit návrhy, které ještě těsně po volbách prezentovala jako samozřejmé.

  • Již v minulém zastupitelstvu jsme jako klub zelených prosazovali, aby videozáznamy zveřejňované na webových stránkách MČ byly sestříhány podle jednotlivých bodů jednání, doplněny textem přijatého usnesení, přepisem diskusních příspěvků a přehledem hlasování jednotlivých zastupitelů. Takto přehledně o rozhodování zastupitelstva již několik let informuje například Praha 6 (např. ZDE). Zamítnuto.
  • Zápisy zveřejňované od nynějška na webu MČ jsme chtěli doplnit stenozáznamy jednání, protože ty na rozdíl od zápisů zachycují i jednotlivé diskusní příspěvky zastupitelů. Zamítnuto.
  • Na web jsme chtěli umisťovat také zápisy z jednání výborů zastupitelstva, které jsou ze zákona veřejné a přístupné všem občanům. Zamítnuto.
  • Co se týče vystupování občanů na jednání zastupitelstva, chtěli jsme zrušit zbytečnou povinnost o vystoupení občanů hlasovat. Občané také nyní mohou vystupovat pouze na konci rozpravy k jednotlivým bodům. Zastupitelé tak nemohou na jejich vystoupení reagovat a osvojovat si návrhy vzešlé ze strany veřejnosti. Navrhli jsme proto, aby občané mohli v rozpravě vystupovat podle stejných pravidel jako samotní zastupitelé. Zamítnuto.
  • V jiných městských částech bývá zvykem, že je dopředu znám harmonogram jednání zastupitelstva, zpravidla na kalendářní rok. Zastupitelé se pak mohou lépe uvolňovat z práce či plánovat dovolenou. Náš návrh na stanovení harmonogramu zasedání byl opět zamítnut.

Všech 11 pozměňovacích návrhů opozice ke koaličnímu návrhu jednacího řádu bylo zamítnuto (jejich výčet najdete v příloze článku). Snad nejsmutnější na tom je, že všechny tyto návrhy zamítla koalice bez diskuse a zdůvodnění. Hodiny práce strávené nad formulací návrhů a hledání shody s dalšími kluby přišly vniveč. Nevzdáváme se však a věříme, že příště u zastupitelů TOP09 zvítězí zdravý rozum nad loajalitou k ODS a starým pořádkům.