Granty v Praze 3 nově

11.01.2013 13:59

Žižkovská radnice bude každý měsíc přidělovat rychlé granty

ČTK 10. ledna 2013  17:50
Praha 3 zavedla nový nástroj pro přerozdělování peněz na veřejné akce a projekty. Lidé a organizace mohou od ledna žádat o finanční podporu v rámci takzvaných rychlých grantů. Peníze bude radnice přidělovat každý měsíc, uvedl zástupce starostky Matěj Stropnický. Žádná z pražských radnic podobný systém nemá, granty rozdělují zpravidla jednou ročně.
Matěj Stropnický
Matěj Stropnický | foto: ČTK

Rychlé granty usnadní žadatelům přístup k penězům na krátkodobé projekty, které reagují na veřejné dění nebo upozorňují na aktuální problémy. "Příkladem mohou být projekty zaměřené na ochranu životního prostředí, na informování veřejnosti o aktuálním dění v městské části či hledání optimálního řešení v dopravě," uvedla radnice na webu.

O rychlý grant lze zažádat v okamžik, kdy je sdružení potřebuje. Finanční podporu tak může získat ve zkráceném řízení. "Zavedením rychlých grantů chceme především podpořit občanský aktivismus," uvedl Stropnický. Na jednotlivou žádost je možné získat až 25 tisíc korun. "Finanční prostředky budou poskytovány do vyčerpání celkové částky, která činí jeden milion korun ročně," doplnil.