Ceny paneláků neuvěřitelně spadly

16.10.2011 19:17

 

Kdo před pěti lety koupil panelový byt, se nestačí divit. Dnes by ho nejspíš pořídil o několik set tisíc levněji. Vyšponované ceny klesaly a dostaly se nyní na reálnou hodnotu nemovitostí. Dolů už podle odborníků asi nepůjdou.

, mají opravené stoupačky, novou střechu, fasádu a zateplení.

Ceny spadly o statisíce

Teď už se nejspíš moc hýbat nebudou. "V průměru za celou republiku budou stagnovat. Jen ojediněle se dá očekávat mírný pokles cen, ale i ten se bude týkat spíš několika ulic než měst," míní Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality.

Kolik za něj dát

Pomaleji klesají ceny bytů v atraktivních lokalitách, což v případě paneláků znamená především místa s dostatkem zeleně, blízkostí školek a škol a dobře dopravně dostupná.

Podívejte se, jak se měnila cena bytu v panelácích

vysvětluje Hana Rybková z brněnské pobočky realitní kanceláře Sting. Podle ní se dá navíc čekat, že minimálně v tomto městě půjdou ceny větších bytů ještě dolů.

Chystané zvýšení DPH od nového roku zvedne ceny nového bydlení, ale to se na panelácích nejspíše neodrazí. Už proto, že na mnoha místech převažuje nabídka nad poptávkou. Přesto se může stát, že v některých lokalitách se ceny mírně zvýší, jelikož se k panelovým bytům obrátí i lidé, kteří by jinak volili bydlení v cihle.

<span style="font-size:12.0pt; font-family:" times="" new="" roman","serif";times="" roman";"="">"Ceny cihlových bytů půjdou pravděpodobně kvůli vyšším cenám novostaveb trochu nahoru a dojde i na dostupné panelové byty. Ty po kompletní rekonstrukci můžou zaznamenat zvýšený zájem z důvodu finanční dostupnosti – takže se klidně může stát, že jejich cena mírně stoupne," míní Petra Keclíková. Osobně však sází spíše na to, že se zvýšená DPH v cenách novostaveb zase tolik neodrazí, protože developeři by pak měli problém je prodat.